Lämpö

Aloita katsomalla video lämmöstä!

Lämpö on yksi ihmisen perustarpeista – emme selviä ilman lämpöä. Lämpöä saadaan eri tavoilla, kuten lämmittämällä tilaa, jossa olemme, ja säilyttämällä kehon omaa lämpöä.

Lämmittäminen vaatteilla

Lämmitämme kehoa pukemalla päällemme riittävästi vaatteita ympäröivän lämpötilan mukaan. Vaatteet eristävät kehon lämpösäteilyä ja pitävät meidät lämpiminä.

Videolla talonpoika pukee päälleen monta vaatekerrosta, kun hän menee ulos talvisäähän.

Miksi on parempi olla useita ohuempia vaatekerroksia kuin yksi paksu vaatekappale?

Eukko istuu takan edessä ja käsittelee lampaanvillaa, jotta hän voi kutoa villasta sukkia. Mitä eri vaiheita hänen on suoritettava, jotta villasta tulee valmis sukkapari?

Villan karstaus

Vasta leikattu villa koostuu erisuuntaisista kuiduista. Karstaamalla villan kuidut saadaan samansuuntaisiksi. Samalla villasta harjataan pois mahdollinen lika ja roskat.

Villan kehrääminen

Lankaa saadaan kehräämällä villaa. Kehrätessä villakuidut kietoutuvat toistensa ympärille. Näin saadaan vahvaa ja pitkää lankaa. Videolla eukko kehrää värttinällä, mikä on vanha menetelmä kehrätä villaa. Rukilla lankaa valmistuu paljon nopeammin.

Sukkien kutominen

Eukko kutoo kehrätystä langasta sukkia.

Tilan lämmittäminen

Varhaisin tapa lämmittää tilaa oli tehdä tuli. Vanhimmat arkeologiset löydöt, jotka osoittavat varhaisten ihmislajien tehneen tulta, ovat yli 1,5 miljoonaa vuotta vanhoja ja peräisin Itä-Afrikasta. Tuli oli edellytys sille, että ihmiset pystyivät siirtymään planeetan kylmempiin osiin.

Lämmön lisäksi tuli tarjoaa monia tärkeitä etuja ihmiselle.

Luettele niin monta kuin keksit!

Lämpöä avotakasta

Mutta myös monista vaatekerroksista!

Myös talonpojan ja eukon kodeissa tupa lämmitetään avotakalla. Talviaikaan lämmitetään vain yksi huone, jossa koko perhe asuu. Polttopuita on kuitenkin lisättävä koko ajan, jotta tulen lämpö leviää huoneeseen. Tästä syystä polttopuita kuluu paljon. Polttopuita joudutaan käyttämään paljon, koska avotakka varastoi huonosti lämpöä.

Miten avotakka toimii?

Vähitellen kehitettiin tulisijoja, jotka varastoivat lämpöä paremmin. Kaakeliuuneja alettiin käyttää POHJOISMAISSA 1500-luvulla, mutta niitä oli satojen vuosien ajan vain rikkaammissa kodeissa. Tästä syystä talonpojalla tai eukolla ei ole kaakeliuunia.

Kaakeliuuni toimii siten, että tulen lämmittämä ilma kulkee kaakeliuunin sisällä olevaa hormistoa pitkin. Kuuma ilma lämmittää kaakeliuunia ja lämpö varastoituu tiiliin ja kaakeleihin. Näin lämpö leviää huoneeseen tasaisemmin ja huone säilyy pidempään lämpimänä. Kaakeliuuni säteilee lämpöä useita tunteja tulen sammumisen jälkeen, joten polttopuita tarvitaan vähemmän huoneen lämmittämiseen. Pohjanmaalla kaakeliuunit yleistyivät maalaistaloissa vasta 1800-luvun lopulla.

Sekä takka että kaakeliuuni vaativat suuria määriä polttopuita, eikä kaikilla ollut niitä saatavilla. Videon köyhä eukko kerää sen sijaan oksia ja risuja, joilla hän sytyttää tulen takkaan.

Miksi eukko ei voi mennä metsään ja kaataa puita, kuten talonpoika tekee?

Miksi oksat ja risut ovat halkoja huonompi vaihtoehto tuvan lämmittämiseen?

Millä puulajilla on korkein lämpöarvo?

Nykyään taloja lämmitetään monella eri tavalla.

Tulta käytetään edelleen, mutta on myös muita tapoja. Luettele erilaisia lämmitystapoja!

Jotta lämpö säilyy mahdollisimman pitkään huoneessa, talo on tärkeää myös eristää eli käyttää jotain ainetta estämään kylmän pääsy sisälle taloon.

Miten talot eristetään nykyään?

Mitä materiaaleja käytettiin ennen?

Olet ehkä kuullut sanonnan ”lämpö menee harakoille”?

Mitä sanonnalla tarkoitetaan nykyään? Mieti myös, mitä sanonta voi tarkoittaa kirjaimellisesti, jos ajatellaan maalaistalon avotakkaa?